Reportagetip: Subliem schitterend Santorini

Helemaal in het meest zuidelijke punt van de Griekse Cycladen ligt Santorini, een van de top toeristische bestemmingen in Zuid-Europa. Over de hele westzijde van het eiland heb je een magnifiek uitzicht op de krater Caldera, die een prachtige baai vormt met vier kleinere eilandjes in. Tegen en ook in de wanden van de baai werden de befaamde typische huisjes in wit en blauw gebouwd. Santorini zou ook de plaats zijn waar de mythe van het gezonken land van Atlantis zich heeft afgespeeld.

Door de eeuwen heen heeft het eiland vele aardbevingen en vulkaanuitbarstingen gekend die de vorm van het eiland hebben gecreëerd. De laatste zware aardbevingen dateren van 1956. Daarna ontwikkelde Santorini zich tot een trekpleister waar geschiedenis, architectuur en archeologie samenkomen met zon, zicht, zee, lekker eten, merkwinkels en zwarte, rode en witte stranden.

Santorini is slechts 18 km lang en 2 tot 6 km breed. Het vormt een eenheid met de vier eilanden Nea Kameni, Palia Kameni, Thirasia en Aspronisi. De eilandengroep telt 15.000 vaste inwoners waarvan er 300 op Thirasia leven. Dat is een enorm verschil met de 2 miljoen toeristen die jaarlijks naar de eilanden afzakken.

Panoramisch uitzicht over de Caldera

Helemaal in het noorden ligt het stadje Oia (zeg Ieja). De mooiste stad van Santorini geniet wereldwijde bekendheid door zijn unieke architectuur: typische op elkaar gebouwde huizen tegen de rotsen met hemelsblauwe koepeldaken. De meeste van deze huizen hebben twee verdiepingen op het gelijkvloers, extra kamers op verschillende niveaus en terrassen of binnenplaatsen. Ook vind je er buitengewone neoklassieke herenhuizen van vroegere heersers die in het roze, lichtgeel of wit werden geschilderd en versierd met rode vulkanische rotsen. Het plaatje wordt compleet dankzij het panoramische uitzicht over de Caldera en de open zee in het westen.

Meer centraal op Santorini ligt de hoofdstad Fira. Hier leven slechts 1800 inwoners. In de stad wordt er een uniek architectonisch landschap gecreëerd door de vier centrale straten die met de talloze kleinere straatjes verweven zijn door daken, terrassen, binnenplaatsen en de met zeeschelpen bewerkte trappen. De belangrijkste winkelstraat is de ‘Golden Street’ met toeristische winkeltjes maar ook merkshops en Griekse restaurants die je van het panoramische uitzicht over de Caldera laten genieten.

Aan de ingang van de stad, vind je de kathedraal van het eiland, Ypapanti (letterlijke vertaald: de presentatie van Christus). Deze kathedraal werd in 1827 gebouwd door de familie Belloneia. In het begin van 1900 werd ze gerenoveerd en kwam ze in handen van de stad. Maar in 1956, zoals vele gebouwen op Santorini, werd de kathedraal door de aardbeving vernield. Daarna werd ze volledig in een andere stijl opgericht en ze pronkt nu als een grote, witte en indrukwekkende kathedraal met een grote binnenplaats.

Halve maan

Santorini heeft de vorm van een halve maan en dat is het resultaat van een vulkaanuitbarsting die plaatsvond in de 17e eeuw v.C. Deze uitbarsting zorgde ervoor dat het midden van het eiland in zee stortte en tot op vandaag een krater vormt, de Caldera. Die heeft een oppervlakte van 83 vierkante kilometer en een diepte van 300 tot 400 meter. De cyclische contouren van het eiland worden aangevuld door het zustereiland Thirasia en het onbewoonde eiland Aspronisi. In het midden van de Caldera liggen de kleine vulkanische eilandjes Palia Kameni en Nea Kameni, die na latere vulkaanuitbarstingen zijn ontstaan.

Aan de rand van het eiland vinden we de steden Fira, Firostefani, Imerovigli en Oia. Het centrale deel van Santorini is eerder rotsachtig en steil met een hoogte die varieert van 150 tot 350 meter. In het binnenste gedeelte hebben de rotsen magma-lagen van rode en zwarte steen en een grijze kleur van de vulkanische as. Hier vinden we onder andere ook de berg Megalo Vouno met zijn hoogste top de ‘Profitis Ilias’ op 556 meter. In het oosten zijn er rijke valleien en zwarte zandstranden zoals Perissa, Kamari en Monolithos.

Twee rotsachtige vulkanische eilanden

Nea Kameni en Palia Kameni zijn de twee rotsachtige vulkanische eilanden met een bijzonder wild uiterlijk. Door meerdere uitbarstingen lijken ze op een soort van koepels. Het grootste eiland is Nea Kameni waar er geen vegetatie is, de stenen heet zijn en de warme lucht een typische zwavelgeur over het hele landschap verspreidt. Niet alleen de lucht is warm, maar ook het turquoise water van de haven heeft een aangename temperatuur van 30 – 35 graden.

Vanaf Mesa Gialo (net onder Fira) brengen kleine boten toeristen naar Nea Kameni. Wanneer je aankomt in de kleine haven, zie je de kapel van Taxiarhis, een wit kerkje dat in combinatie met de zwarte massa van het eiland op een kleine witte duif lijkt.

Vijf kastelen

In de 13e eeuw werden de inwoners van Santorini geteisterd door piraterij. Om zichzelf te beschermen werden er vijf grote forten of ‘Kastelia’ gebouwd. Het belangrijkste fort is Skaros dat 200 huizen telde. Venetianen, katholieken en edellieden namen hier hun intrek. Het fort is gelegen op een steile en angstaanjagende rots op de rand van de Caldera. Vandaag kan je er nog steeds de ruïnes bezoeken, zo ook van het Kasteli van Emporio.

In Oia vind je van de Kasteli van Sint Nicholas enkel nog basisoverblijfselen terug. Aan de centrale ingang van dat fort stond de kerk van Agia Theodosia, de beschermheilige van alle vijf forten op het eiland.

Het vierde fort staat in Akrotiri en omvatte ongeveer 200 huizen waarvan er vandaag nog steeds ruïnes zijn.

Het laatste fort Kasteli van Pirgos werd gebouwd tijdens het Byzantijnse tijdperk. Het omvatte honderd huizen en elk huis bestond minstens uit twee of drie verdiepingen. De meeste hiervan werden vernield tijdens de aardbeving in 1956.

Bruisend Kamari

Op zo’n 10 kilometer van Fira - naar het oosten aan de andere kant van het eiland - ligt Kamari. Net zoals Perissa – iets zuidelijker gelegen - is Kamari vooral bekend om zijn zwart zandstrand. De toeristische voorzieningen zijn hier heel goed: luxehotels met zwembaden, bars, nachtclubs, disco’s, restaurants, tavernes en veel keuze aan zomersporten. In Kamari verveel je je geen seconde: het is een bruisende stad die zowel overdag als ’s nachts leeft.

Gekleurde stranden in Akrotiri

Akrotiri ligt zo’n 13 km van de hoofdstad en is het meest zuidelijk dorp van Santorini. Net buiten de stad, zo’n 200 meter verder, vind je het zwarte zandstrand dat samen met de witte kapel van Agios Nicholas een interessant contrast vormt. Vanaf hier leidt er een pad naar het beroemde rode zandstrand met donkerrode rotsen. Vanop het rode strand kan je dan weer de boot nemen naar het volgende strand: het witte strand.

Daarnaast geniet Akrotiri wereldwijde bekendheid om zijn archeologische sites. In 1939 leidde de Griekse archeoloog Spiros Marinatos een opgraving in Amnisso (een voorstad van Knossos). Hij beweerde dat de vernietiging van de Minoïsche beschaving werd veroorzaakt door enorme golven als gevolg van de vulkaanuitbarsting op Santorini. Hij baseerde zijn theorie op gevonden vulkanisch materiaal en de manier waarop Minoïsche gebouwen waren vernietigd. Om zijn theorie te bewijzen, begon hij in 1967 opgravingen in Akrotiri uit te voeren.

Universele mythe

Een van de meest bekende oude Griekse mythes is ongetwijfeld het verhaal van Atlantis. Een boeiend mysterie over het verloren continent met een briljante beschaving, die tijdens zijn welvaartstijd gewelddadig in zee ten onder ging. Het was de vulkaanuitbarsting die ervoor zorgde dat Atlantis voorgoed uit de atlas verdween. De eerste referenties over Atlantis zijn te vinden in de werken van Plato in de dialogen ‘Timeos’ en ‘Kritias’. Santorini is een van de plekken die geassocieerd wordt met deze mythe omwille van zijn bijbelse prehistorische ramp. Ook nu nog blijft het verhaal van Atlantis een universele mythe van verloren land en mensen.

Thuishaven van unieke wijnen

Dankzij zijn rijke vulkanische grond is Santorini ook de thuishaven van unieke producten zoals wijnen. De wijn wordt verbouwd in struiken met een maximale hoogte van één meter. Zo heeft Santorini een aantal uitstekende wijnen die hun kwaliteit te danken hebben aan de unieke geologie van het eiland. De poreuze vulkanische grond zorgt ervoor dat de aarde water vasthoudt, het effect van de zomermaanden vermindert en de grond rijk is aan anorganische stoffen. Wijngaarden die uitstekende wijn produceren zijn onder andere Sigalas waarbij de nadruk ligt op biologische landbouw – gelegen in de stad Oia - en de Gaia-wijnmakerij met zijn kemerkende wijn Thalassitis.

Overweldigend Santorini

Je verlaat Santorini en je blijft achter met vele indrukken: over de vulkaanuitbarstingen, de overheersers, de honderden kerken, de typische huisjes en molens, de speciale wijnen, het prachtige uitzicht over de Caldera, de gekleurde stranden… Overweldigend!

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de haven van Rhodos, uitkijkend over de kristalblauwe Egeïsche zee, ligt Rhodos Horizon City Hotel. In dit prachtige viersterrenhotel is het heerlijk vertoeven.

..."