De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Rouen behaalt UNESCO-titel: gastronomische creatieve stad 2021'

Op 8 november bekroonde UNESCO het culinaire erfgoed van Rouen met de prestigieuze titel: “creatieve stad 2021” in de categorie gastronomie.  Al is de term ‘prestigieus’ nog een understatement, want we spreken van een primeur in Frankrijk. Rouen is – volgens een artikel van Geo dat verscheen op 12 november – de enige stad in Frankrijk die dit label verkrijgt. Maar wat houdt deze bekroning juist in?

Rouen is een van de 49 steden over de hele wereld die dit jaar toetreden tot het “UNESCO Creative Cities Network”, dat werd gelanceerd in 2004. In totaal telt het project meer dan 295 steden in zo’n 90 landen. Deze steden – groot of klein – onderscheiden zich op zeven verschillende creatieve gebieden zoals cinema, design, muziek, literatuur, digitale kunst, ambachten, volkskunst en dus ook gastronomie. De Normandische stad Rouen komt in deze laatste categorie als winnaar uit de bus door z’n excellente keuken, biologische landbouw en lokale producten die de doelstellingen van duurzame ontwikkeling halen.

Duurzame, lokale producten smullen tijdens het "Fête du Ventre"

Iedereen blaast de woorden ‘UNESCO’ en ‘Werelderfgoed’ in één adem uit. Van een klein Vlaams Begijnhof en de heuvels van de Champagnestreek tot de wereldberoemde Chinese Muur: de lijst beschermt het (im)materiële erfgoed van de mensheid. En stiekem kickt quasi iedere culturele reiziger – waaronder ook ik – erop om een monument van de Werelderfgoedlijst van z’n persoonlijke lijstje af te vinken. Maar ik had nog nooit eerder gehoord over het “UNESCO Creative Cities Network”. Blijkbaar staat het ook helemaal los van dat Werelderfgoed. Dit project wil duurzame innovatie in stedelijke ontwikkeling aanmoedigen en de samenwerking tussen deze steden versterken. Dat is gelukt in Rouen en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Maar de stad zal verschillende doelstellingen moeten behalen en maatregelen moeten treffen om de lokale spelers in de Normandische gastronomie te promoten. Gelukkig brengt Rouen ambachtslieden en chef-koks samen die hun passie voor de gastronomie van de regio maar al te graag delen. Hoog tijd dat ik het “Fête du Ventre” – het “buikfeest” dat het culinaire erfgoed van Normandië promoot – zelf ook eens bezoek.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."